Kira Sözleşmeleri Artık e-Devlet Üzerinden Yapılacak

Kira Sözleşmeleri Artık e-Devlet Üzerinden Yapılacak

Yaklaşık Okuma Süresi:2 Dakika

Kira sözleşmeleri artık e-devlet üzerinden yapılacak – Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2023-2025 yıllarını kapsayan Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Eylem Planı kapsamında önemli bir adım atmaya hazırlanıyor. Plan doğrultusunda, kiracılar ile ev sahipleri arasındaki kira sözleşmelerinin artık e-devlet üzerinden yapılması hedefleniyor.

Bu yeni uygulama ile kiracı ve ev sahibi arasındaki kira sözleşmeleri standart bir formata kavuşturulacak ve elektronik ortamda kayıt altına alınacak. Böylelikle kayıt dışı ekonomi ile mücadele edilerek vergi kaçakçılığı ve belgesiz emlakçılık gibi sorunlar önlenmiş olacak.

 

Kira Sözleşmeleri Artık e-Devlet Üzerinden Yapılacak

Kira Sözleşmeleri Artık e-Devlet Üzerinden Yapılacak

Kira artışlarının yüzde 25 ile sınırlanması ve banka üzerinden yapılan ödemelerin kayıt altına alınması gibi düzenlemelerle birlikte, devletin kira sözleşmelerini takip etmesi ve kontrol etmesi de sağlanacak. Bu sayede kiracılar ve ev sahipleri arasındaki anlaşmazlıkların önüne geçilecek ve adaletli bir kira piyasası oluşturulması amaçlanıyor.

Planın bir parçası olarak geliştirilen e-Devlet Kira Sözleşmesi uygulamasının en geç 2025 yılına kadar tamamlanması planlanıyor. Bu uygulama, milyonlarca ev sahibi ve kiracıyı ilgilendiriyor ve Türkiye’deki kira piyasasında önemli bir dönüşümü beraberinde getirecek.

Hükümet yetkilileri, yeni düzenleme ile birlikte kayıt dışı ekonominin önüne geçilmesini ve vatandaşların haklarının korunmasını hedeflediklerini belirtiyorlar.

Kira Sözleşmesi Nedir?

Kira sözleşmesi kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanılmasıyla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşmedir. Bu tanımdan da anlaşılacağı üzere kira sözleşmesi karşılıklı edimleri içeren bir sözleşmedir.

Başka bir anlatımla kira sözleşmesi, bir bedel karşılığında geçici bir süre için tarafa veya başkasına ait taşınır veya taşınmaz malın veya bir hakkın kullanımını sağlayan sözleşmedir. Kira sözleşmesi karşılıklı iradelerin birleşmesi suretiyle oluşur. Kira sözleşmesinin tarafları, kiraya verilen maldan bedel karşılığı yararlanan kiracı ile yararlanmaya razı olan kiralayandır.

Kiralayan ve mal sahipliği sıfatlarının aynı kişide toplanması gerekmemektedir. Dava konusu kira sözleşmesinin düzenlendiği tarihte yürürlükte bulunan 6570 sayılı Gayrimenkul Kiraları Hakkındaki Kanun’da mülkiyet değil, akit esası kabul edilmiş, bu husus Hukuk Genel Kurulunun 07.11.1962 tarihli ve 6/8 E., 61 K. sayılı kararında da benimsenmiştir.

Başkasına ait taşınmazın kiraya verilmesi mümkün ve buna ilişkin sözleşme hukuken geçerli olduğundan kiralayanın mal sahibi olma zorunluluğu yoktur. Eş söyleyişle, mal sahibinin tarafı durumunda bulunmadığı bir kira sözleşmesi yapılabilir ve kural olarak o sözleşmeden doğan hak ve borçlar sözleşmenin taraflarına ait olur.

Kira sözleşmesinde kiracının asli edim yükümü, kira bedelinin ödenmesi; kiraya verenin asli edim yükümü ise, kiralananı kira süresince kiracının kullanımına hazır bulundurmasıdır. Kira sözleşmesinin düzenlendiği tarihte yürürlükte bulunan mülga 818 sayılı Borçlar Kanunu (BK)’nun 249. maddesine göre [6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu (TBK) m. 301] “Mucir, mecuru akitten maksut olan kullanmağa salih bir halde müstecire teslim etmek ve icar müddeti zarfında bu halde bulundurmak ile mükelleftir.” Kiraya verenin teslim borcunu yerine getirmesi tek başına asli edim yükümlülüğünü yerine getirmesi anlamına gelmemekte olup sözleşme süresince de kiralananı kullanıma elverişli bir şekilde bulundurmakla yükümlüdür.

818 sayılı Borçlar Kanunu’nun 257. (6098 sayılı TBK m. 313) maddesine göre “Müstecir kirayı akit ile yahut mahalli adet ile muayyen olan zamanda tediyeye mecburdur.” Kira bedeli kiraya veren için bir semere olup, kiracının, kiralananı kullanmasına karşılık olarak, belirli tarihlerde kiraya verene ifa etmeyi taahhüt ettiği bir edimdir. Kiracı, aksine sözleşme ve yerel âdet olmadıkça, kira bedelini ve gerekiyorsa yan giderleri, her ayın sonunda ve en geç kira süresinin bitiminde ödemekle yükümlüdür. Kira bedelinin ödenmesi konusunda sözleşmede bir hüküm bulunması hâlinde sözleşmedeki hükme göre hareket edilir.

Ece URUNLU Re/Max JOKER

Bunun Gibi Faydalı Bilgiler ve Haberler İçin Tıklayın …

Gayrimenkul Danışmanlık Hizmetleri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

KAKS Nedir - Ece URUNLU Previous post KAKS TAKS Nedir ?
10 Yıllık Kiracının Tahliyesi - Ece URUNLU Next post 10 Yıllık Kiracının Tahliyesi