Taşınmaz Maliki Ne demek

Taşınmaz Maliki Ne Demektir ?

Yaklaşık Okuma Süresi:3 Dakika

Taşınmaz Maliki Ne Demektir ?

Taşınmaz maliki olma kavramı sahibi olunan herhangi bir gayrimenkul üzerinde hak ve sorumluluklarının da olması anlamına gelir. Sahip olduğunuz gayrimenkul üzerinde mülkiyet hakkınız yer alır. Sahip olduğunuz mülkiyet hakkıyla birlikte çeşitli sorumlulukları da üstlenmeniz gerekebilir. Bu sorumluluklar temelde gayrimenkulü ilgilendiren konuları içerir.

Gayrimenkulünüz üzerinde hakkınız olduğu kadar sorumluluklarınızın da olmasının çeşitli amaçları var. Bu bağlamda en temel amaç mal sahiplerini çevresel risklere ve bu tür konulara karşı çok daha bilinçli ve dikkatli olmaya teşvik. “Taşınmaz maliki kimdir?” ve “taşınmaz malikinin sahip olduğu sorumluluklar nelerdir?” gibi bu konuya ilişkin merak edilen tüm detayları sizler için bir araya getirdik!

Taşınmaz Maliki

Gayrimenkul satın alma aşamasında sıklıkla duyulan kavramlar arasında taşınmaz maliki de yer alır. Taşınmaz maliki olmak için mülkiyet hakkınızın bulunduğu bir gayrimenkule sahip olmanız gerekir. Bu gayrimenkul bir arsa, ev, daire ya da iş yeri gibi taşınması mümkün olmayan mallardan herhangi biri olmalı. Gayrimenkul üzerinde sahip olduğunuz tüm haklar ve sorumluluklar “taşınmaz maliki olmak” şeklinde adlandırılır.

Bir taşınmaz mal aldığınızda sahibi olduğunuz mal üzerinde pek çok hakka sahip olmanız oldukça normal. Malın kullanım şekli, mal mülkiyetini devretme tercihi, miras bırakma meselesi ya da mal üzerinde tasarrufta bulunma konusu gibi çeşitli yetkiler elde edersiniz. Sahibi olduğunuz mülk üzerinde kontrol ve yönetim yetkisi tamamen size devredilir. “Taşınmaz maliki ne demek?”  meselesinden sonra bu konunun nasıl resmiyete kavuşturulacağı da merak edilir.

Taşınmaz mülk aldığınız zaman ilk olarak tapu işlemlerine başlarsınız. Gayrimenkulün yasal sahibini ve bu yasal sahibin mülk üzerindeki haklarını gösteren tapu kaydı sayesinde malik olduğunuzu kanıtlayabilirsiniz. Eğer tapu kaydınız olmazsa yaşayacağınız herhangi bir durumda taşınmaz maliki olduğunuzu ispat etmeniz mümkün olmaz. Bu durumda da hukuki sorunlarla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Gayrimenkulünüzün hak ve sorumluluklarını devir ya da satış işlemiyle bir başkasına verebilirsiniz. Hukuki süreçlere uygun olduğu sürece bu yetkilerin el değiştirmesinde herhangi bir sakınca bulunmaz.

Taşınmaz Malikinin Sorumlulukları Nelerdir?

Satın aldığınız taşınmaz mal üzerinde hak sahibi olduğunuz kadar sorumluluklarınızın olması da doğal bir husus. Taşınmaz malikinin sorumluluğu temelde mülkün bakımı ve onarımını içerir. Satın aldığınız mülkün aldığınız gibi kalması ya da daha iyi duruma getirilmesi sizin sorumluluğunuzda. Bina ya da arazinin ihtiyacı olan tüm bakım ve onarım işlemleri size ait.

Aynı zamanda sahibi olduğunuz mülk üzerinde hakkınızı kaybetmek istemiyorsanız vergi ve harçların ödenmesi konusunda dikkatli davranmanız önem taşır. Yerel vergi daireleri tarafından belirlenen bu vergiler bir yıllık yükümlülük ile sizlere sunulur. Yaşanabilmesi muhtemel yangın, deprem, sel ya da diğer doğal afetlere karşı mülkünüz için sigorta yaptırmanız gerekir.

Malın güvenliği ve değerinin korunması için bu sigorta büyük bir önem taşır. Taşınmaz malınızı kiraya verdiyseniz bir diğer taşınmaz maliki sorumluluğu da kiracı olan tarafla kira ilişkilerini düzenli tutmanız. Kiracı tarafın haklarına saygılı olmalı ve sözleşme düzenlemesini yapmanız gerekir. Ayrıca tapu sicili üzerinde görünen mülkiyet haklarını da daima güncel tutmanız önemli.

Mülk üzerinde herhangi bir hukuki işlem bulunuyorsa bunları doğru ve zamanında yerine getirmek yine taşınmaz malikinin sorumlulukları arasında yer alır. Bunun dışında taşınmaz mülkün etrafındaki komşularla uyum içinde yaşamak ve potansiyel hukuki uyuşmazlıkları önlemek de sizin sorumluluğunuzda. Komşuluk ilişkileri için gerektiği durumlarda hukuki danışmanlık alabilirsiniz.

Taşınmaz Malikliğinde Kusursuz Sorumluluk Ne Demek?

Bir kişinin belirlenmiş bir zararı ya da haksız eyleminin olup olmadığına bakmadan sadece bir faaliyet sonucunda meydana gelmiş olması durumunda sorumlu tutulması “kusursuz sorumluluk” olarak adlandırılır. Bu tür durumlarda kişi ihmali, kusuru ya da herhangi bir hatasının olup olmadığı konusuyla ilgilenilmez. Sadece faaliyet sonucunda ortaya bir zararın çıkıp çıkmadığına bakılır.

Taşınmaz malikleri için ise kusursuz sorumluluk kavramı sahibi oldukları gayrimenkul üzerinde meydana gelen zararlarla ilişkili. Örneğin; taşınmaz maliki olduğunuz bir binanın çatısında meydana gelen çökme sonucunda komşu mülkün zarar görmesinin tüm sorumluluğu sizde. Çünkü sizin bir kusurunuz olmasa da sahibi olduğunuz mülkün faaliyeti sonucunda komşu mülke zarar verilmiş olur.

Bu tür bir durumda taşınmaz malikinin kusursuz sorumluluğu neticesinde komşu mülkün zararını sizin karşılamanız gerekir. Taşınmaz malikinin kusursuz sorumluluğu mülkiyet meselesiyle ilgili riskleri en aza indirmek ve çevresel güvenliği artırmak amacıyla yapılır. Meydana gelen olaya göre bu ilke yasa ve mahkeme kararına bağlı olarak değişebilir.

Taşınmaz Maliki Sorgulaması

Bir gayrimenkulün sahibini öğrenmek veya hakları kontrol etmek için taşınmaz maliki sorgulama işlemi yapılabilir. Sorgulama işlemi için ilk olarak Tapu Sicil Müdürlüğüne başvuruda bulunabilirsiniz. Taşınmaz malın bulunduğu yerdeki Tapu Sicil Müdürlüğüne giderek bu işlemi yapmanız mümkün olur.

Tapu Sicil Müdürlüğüne gitmeden önce sorgulama yapacağınız taşınmasın adresi, tapu numarası, ada-parsel bilgilerini öğrenmeniz gerekir. Sonrasında kimlik bilgilerinizle taşınmaz malikini sorgulamak için başvuru yapabilirsiniz. Bu işlemi online platformlar üzerinden de yapabilme şansınız bulunur. Tapu Sicil Müdürlüğüne yapacağınız sorgulama için belirli bir ücret ödemeniz gerekebilir.

Elinizdeki belgelerle taşınmaz maliki sorgulaması yapamıyor destek almanız önemli. Doğru ve güvenilir bilgilere ulaşmak için bir hukuk uzmanından yardım alabilirsiniz.

Gayrimenkul Danışmanlık Hizmetleri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İntifa HAkkı Previous post Hisseli Tapuda İntifa Hakkı Nedir?
Ev Satışında Para Nasıl Ödenir? Next post Ev Satışında Para Nasıl Ödenir?